
Η αξία του χρυσού στα βάθη των αιώνων, με τη χρήση του ως πολύτιμο μέταλλο για την κατασκευή χρυσών κοσμημάτων και νομισμάτων είναι ευρέως γνωστή. Η οικονομική αξία του χρυσού ήταν τόσο μεγάλη που καθόριζε την νομισματική πολιτική των κρατών. Εξαρχής την γνωστής ιστορίας τα αποθέματα του χρυσού έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή.
Αυτό το φαινόμενο κυριαρχούσε έως και την δεκαετία του ’30 όταν και εμφανίστηκαν τα πρώτα “σκληρά νομίσματα”. Τα τελευταία χρυσά νομίσματα είχαν τυπωθεί το 1932 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ήταν αξίας 100 δολαρίων. Η οικονομική αξία και η αγορά του χρυσού ως πρότυπο άρχισε να χάνει την αξία του με την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Ο χρυσός αδυνατούσε πλέον να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα οικονομικά πρότυπα των κρατών. Μετά το τέλος του πολέμου ο χρυσός δεν επέστρεψε ποτέ στο παρελθόν και ο ρόλος του περιορίστηκε σε αυτόν που έχει έως και σήμερα.
Στην συνολική του πορεία από τότε που υπάρχουν τα αρχαιότερα στοιχεία, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι έχουν εξορυχθεί περίπου 168.300 τόνοι χρυσού. Η μισή ποσότητα έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χρυσών κοσμημάτων, το 40% χρησιμοποιείται σήμερα σαν επενδυτικά αποθέματα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά και ένα 10% χρησιμοποιείται από τις σύγχρονες βιομηχανίες σε κατασκευή διάφορων εφαρμογών της σημερινής κοινωνίας.
Παρόλο αυτά ο χρυσός αποτελεί μακροχρόνια την πιο σοβαρή επένδυση καθώς πρόκειται για ένα αέναο υλικό που δεν μπορεί να το φθείρει ο χρόνος και που πάντα θα μαγεύει τους ανθρώπους σε όποια μορφή και αν είναι.