
Όπως ο χρυσός έτσι και το ασήμι στην πάροδο των αιώνων έχει χρησιμοποιηθεί ως συνάλλαγμα. Όχι βέβαια στον βαθμό που χρησιμοποιήθηκε ο χρυσός.
Από την αρχαιότητα ακόμα, τα πρώτα νομίσματα που κατασκευάστηκαν στην Λυδία, αποτελούνταν από κράμα χρυσού και ασημιού. Πολύ γνωστή είναι η ασημένια δραχμή της Αίγινας που θεωρείται και το νόμισμα πρότυπο για την Αρχαία Ελλάδα. Το ασημένιο τετράδραχμο που εξέδωσε η Αθήνα, ήταν το νόμισμα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία της εποχής. Η ασημένια δραχμή ισοδυναμούσε με 4,36 γραμμάρια ασημιού.
Αργότερα αν και ο αυτοκράτορας Αύγουστος αντικατέστησε το ασήμι με το χρυσό στα νομίσματα, παρόλο αυτά το ασήμι παρέμεινε απαραίτητο μέσο για τις συναλλαγές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με τις χώρες της Άπω Ανατολής.
Στην περίοδο του μεσαίωνα και συγκεκριμένα στην Αγγλία καθιερώθηκε σαν βάση για την δημιουργία των νομισμάτων, ένα κράμα που αποτελούνταν από 92,5% ασήμι και 7,5% χαλκός. Το κράμα αυτό χρησιμοποίησαν αργότερα και άλλα κράτη, αλλά σήμερα αποτελεί απλά ένα συλλεκτικό αντικείμενο.
Τα ασημένια νομίσματα δεν κυκλοφορούν πια, λόγω της εύκολης φθοράς τους. Αυτά που μοιάζουν με ασημένια, αποτελούνται από κράμα νικελίου και χαλκού. Η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί το ασήμι στην κατασκευή νομισμάτων είναι το Μεξικό, αλλά και πάλι σε πολύ μικρή ποσότητα. Μόνο οι ΗΠΑ παράγουν ασημένια νομίσματα, αλλά όχι για ευρεία χρήση. Χρησιμοποιούνται στην αγορά ασημιού για επενδυτικούς σκοπούς και είναι φυλασσόμενα, αν και αποτελούν νόμιμο μέσο συναλλαγής. Τα νομίσματα αυτά περιέχουν ασήμι σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% (βαθμός καθαρότητας 900).
I like this website – its so usefull and helpfull