
Αν έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια τα κοσμήματα που κατασκευάζονται δεν αναγράφουν τον αριθμό των καρατιών τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιεκτικότητα ενός χρυσού κοσμήματος δεν μετριέται πλέον σε καράτια, αλλά με τον “βαθμό περιεκτικότητας σε χρυσό”.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντικατοπτρίζει το ποσοστό της περιεκτικότητας του χρυσού σε κάθε 1000 γραμμάρια. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο οι σημάνσεις που βρίσκουμε πλέον στα χρυσά κοσμήματα είναι οι εξής:
- Ο αριθμός 1000 αντιστοιχεί στα 24 καράτια
- Ο αριθμός 916 αντιστοιχεί στα 22 καράτια
- Ο αριθμός 750 αντιστοιχεί στα 18 καράτια
- Ο αριθμός 515 αντιστοιχεί στα 14 καράτια
Όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου δεν κατασκευάζονται χρυσά κοσμήματα 24 καρατιών, γιατί ο χρυσός από τη φύση του είναι πολύ μαλακός. Αναμειγείεται με με άλλα μέταλλα, όπως το ασήμι και παίρνει το γνωστό κίτρινο χρώμα. Όταν αναμειχθεί με σίδηρο γίνεται μπλε, με τον χαλκό κόκκινος. Τέλος όταν αναμειχθεί με παλλάδιο γίνεται άσπρος, ο γνωστός λευκόχρυσος. Το συγκεκριμένο κράμα είναι και το πιο ακριβό γιατί το παλλάδιο έχει σχεδόν την ίδια τιμή με το χρυσό στην αγορά πολύτιμων λίθων.
Πέρα, από αυτή τη σήμανση της καθαρότητας του χρυσού, σε κάθε χρυσό κόσμημα οι χρυσοχόοι είναι υποχρεωμένοι να βάζουν μία ακόμα σφραγίδα πάνε σε κάθε κόσμημα, η οποία και δηλώνει την ταυτότητα του και είναι μοναδική.