Ένα υπερηχογράφημα είναι μια ιατρική εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να τραβήξει ζωντανές εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας. Είναι επίσης γνωστή ως ηχογραφία.

Η τεχνολογία είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται από το σόναρ και το ραντάρ, τα οποία βοηθούν το στρατό ανιχνεύει τα αεροπλάνα και τα πλοία. Ένας υπερηχογράφημα επιτρέπει στον γιατρό σας να βλέπει προβλήματα με τα όργανα, τα αγγεία και τους ιστούς χωρίς να χρειάζεται να κάνει μια τομή.
Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές απεικόνισης, ο υπέρηχος δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Για το λόγο αυτό, είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την προβολή ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γιατί γίνεται υπερηχογράφημα

Οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τις υπερηχογραφικές εξετάσεις με την εγκυμοσύνη. Αυτές οι ανιχνεύσεις μπορούν να προσφέρουν σε μια μέλλουσα μητέρα την πρώτη άποψη του αγέννητου παιδιού της. Ωστόσο, η εξέταση έχει πολλές άλλες χρήσεις.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει υπερηχογράφημα εάν έχετε πόνο, οίδημα ή άλλα συμπτώματα που απαιτούν εσωτερική άποψη των οργάνων σας. Ένας υπέρηχος μπορεί να προσφέρει μια άποψη για:

 • Κύστη.
 • Εγκέφαλο (στα βρέφη).
 • Μάτια.
 • Χοληδόχο κύστη.
 • Νεφρά.
 • Συκώτι.
 • Ωοθήκες.
 • Παγκρέας.
 • Σπλήνα.
 • Θυροειδή.
 • Όρχεις.
 • Μήτρα.
 • Αιμοφόρα αγγεία.

Ένα υπερηχογράφημα είναι επίσης ένας χρήσιμος τρόπος για να κατευθυνθούν οι κινήσεις των χειρουργών κατά τη διάρκεια ορισμένων ιατρικών επεμβάσεων, όπως οι βιοψίες.

Πώς να προετοιμαστείτε για ένα υπερηχογράφημα

Τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να προετοιμαστείτε για έναν υπέρηχο θα εξαρτηθούν από την περιοχή ή το όργανο που εξετάζεται.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να υποβληθείτε σε δίαιτα για 8 έως 12 ώρες πριν το υπερηχογράφημά σας, ειδικά εάν εξετάζεται η κοιλιά σας. Η τροφή μπορεί να εμποδίσει τα ηχητικά κύματα, καθιστώντας δύσκολο για τον τεχνικό να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα.

Για εξέταση της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, του παγκρέατος ή της σπλήνας, μπορεί να σας ζητηθεί να φάτε ένα γεύμα χωρίς λίπος το βράδυ πριν από την εξέταση. Ωστόσο, μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε νερό και να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Για άλλες εξετάσεις, ενδέχεται να σας ζητηθεί να πιείτε πολύ νερό και να κρατήσετε τα ούρα σας έτσι ώστε η ουροδόχος κύστη σας να είναι γεμάτη και καλύτερα ορατή.

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν από την εξέταση σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή τα συμπληρώματα βοτάνων που παίρνετε.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας και να κάνετε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε πριν από την εξέταση.

Ένα υπερηχογράφημα φέρει ελάχιστους κινδύνους. Σε αντίθεση με τις ακτινογραφίες ή τις αξονικές, οι υπέρηχοι δεν χρησιμοποιούν ακτινοβολία. Για το λόγο αυτό, είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την εξέταση ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς γίνεται ένας υπέρηχος

Πιθανότατα θα ξαπλώνετε σε ένα εξεταστικό τραπέζι με ένα τμήμα του σώματός σας εκτεθειμένο στην εξέταση. Ένας τεχνικός υπερήχων, θα εφαρμόσει ένα ειδικό λιπαντικό ζελέ στο δέρμα σας. Αυτό εμποδίζει την τριβή έτσι ώστε να μπορεί να κινεί τον υπερηχητικό μετατροπέα στο δέρμα σας. Ο μετατροπέας έχει παρόμοια εμφάνιση με ένα μικρόφωνο. Το ζελέ επίσης βοηθάει στη μετάδοση των ηχητικών κυμάτων.

Ο μετατροπέας στέλνει ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας στο σώμα σας. Τα κύματα αντηχούν καθώς πέφτουν πάνω σε ένα πυκνό αντικείμενο, όπως ένα όργανο ή ένα οστό. Αυτές οι ανακλάσεις αποτυπώνονται στη συνέχεια σε έναν υπολογιστή. Τα ηχητικά κύματα είναι πολύ ψηλά για να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί. Δημιουργούν μια εικόνα που μπορεί να ερμηνευτεί από το γιατρό.

Ανάλογα με την περιοχή που εξετάζετε, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε θέσεις ώστε ο τεχνικός να έχει καλύτερη πρόσβαση.

Μετά τη διαδικασία, η γέλη θα καθαριστεί από το δέρμα σας. Η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά, ανάλογα με την περιοχή που εξετάζεται. Θα είστε ελεύθεροι να συνεχίσετε στις κανονικές σας δραστηριότητες μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.

Μετά από υπερηχογράφημα

Μετά την εξέταση, ο γιατρός σας θα εξετάσει τις εικόνες και θα ελέγξει αν υπάρχουν ανωμαλίες. Θα σας καλέσει να συζητήσετε τα ευρήματα ή να προγραμματίσετε ένα ραντεβού παρακολούθησης. Σε περίπτωση που κάτι ανώμαλο εμφανιστεί στο υπερηχογράφημα, ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονική, μαγνητική ή δείγμα ιστού βιοψίας ανάλογα με την περιοχή που εξετάστηκε. Εάν ο γιατρός σας είναι σε θέση να κάνει μια διάγνωση της κατάστασής σας με βάση τον υπερηχογράφημά σας, μπορεί να ξεκινήσει αμέσως τη θεραπεία σας.

Leave Comment